top of page
Sök
  • Stella Nepal

Bismalas historia: DÀrför grundades Stella Nepal

Uppdaterat: 14 mars 2019

Stella Nepal grundades 2012 baserat pÄ en liten grupp mÀnniskors vilja att förÀndra levnadssituation och Àndra den förvÀntad framtid för flickor i Nepal. Initiativet kom frÄn Sofia Sjöö och Elin Bender, som trÀffades nÀr de bÄda arbetade som volontÀrer i Kathmandu under sommaren.


"Hela sommaren var extremt intensiv. Nepal Àr pÄ sÄ mÄnga sÀtt ett fantastiskt land, med magnifik natur och framförallt otroligt vÀnliga mÀnniskor. Jag mÄste dock erkÀnna att jag inte visste mycket om landet, dess historia eller de nepalesiska mÀnniskors svÄra kamp innan jag Äkte dit. Naturligtvis vet man att vÀrlden Àr orÀttvis och kÀnner till mÄnga av de hemskheter som unga tjejer mÄste möta varje dag, men ingenting kunde ha förberett mig för hur djupt berörd jag blev av att trÀffa dessa tjejer ansikte mot ansikte.


Jag kommer sÀrskilt ihÄg ett specifikt möte med en ung tjej pÄ en skola för utsatta barn. Vi fick möjlighet att prata ostört med henne efter hennes lektion. Hon var ungefÀr 13 Är. Hon kunde inte ett ord engelska, men vÄr tolk hjÀlpte henne att kommunicera sin historia till oss:

Bismala kom frÄn en fattig familj i en liten by utanför Kathmandu. Hon var den Àldsta av sju barn, med fyra systrar och tvÄ bröder. Hon hade aldrig gÄtt i skolan eftersom hon var tvungen att hjÀlpa sina förÀldrar med att arbeta pÄ Äkrarna och passa sina yngre syskon. Eftersom hon skulle bli bortgift sÄ fort hon blev lite Àldre tyckte hennes förÀldrar att det var bÀttre att hon hjÀlpte familj och att spendera tid i skolan.


En dag besökte hennes farbror byn och berÀttade för förÀldrarna att han hade hittat ett jobb för henne i Indien. Hon skulle sÀlja frukt pÄ vÀgen och hon skulle kunna skicka pengarna tillbaka till sin familj. Hennes förÀldrar var i desperat behov av pengar och gick med pÄ avtalet.


NÀr Bismala anlÀnde till Indien upptÀckte hon snabbt att det inte fanns nÄgot fruktstÀll. Hon togs direkt till en bordell.


Hon vill inte prata om sin tid pÄ bordellen, men hon berÀttade att de torterade henne tills hon skulle sluta slÄ tillbaka. Sedan torterade de henne tills hon skulle sluta grÄta. Hon visade oss brÀnnmÀrket efter cigaretter och andra Àrr pÄ smÄ armar.


Under hennes tid pĂ„ bordellen ”utnyttjades” Bismala upp till 10 gĂ„nger om dagen. Hon var 8 Ă„r gammal.


[PHOTO]


Efter en tid stÀngdes bordellen av en annan vÀlgörenhetsorganisation som befriade alla barn och kvinnor och ordnade för att de kom hem till sina familjer. Deras avsikt var bra, men de förstod inte kulturen i Nepal. NÀr Bismala Äterförenades med sin familj var hon inte lÀngre en jungfru och dÀrmed "skadad vara". Eftersom hon inte lÀngre kunde gifta sig, var hon bara en börda och hennes förÀldrar ordnade sÄ att hon fick ÄtervÀnda till Indien i utbyte mot ett par hundra rupier (det vill sÀga nÄgra euro).


Bismala var extremt lycklig, eftersom hon rÀddades en andra gÄng frÄn bordellen. Den hÀr gÄngen skickades hon till en annan organisation i Nepal som gav mat, skydd och utbildning. Hundratals barn bodde i stora kaserner utan fönster. Det sÄg ut som ett fÀngelse Àn ett hem, men Ätminstone var hon sÀker.


I slutet av vÄr intervju sÄg Bismala mig i ögonen och frÄgade:

"Varför jag? Varför hÀnde det hÀr till mig? "Jag kunde inte svara. Det borde inte hÀnda henne. Detta borde inte hÀnda med nÄgon.


Senare den kvÀllen, under en av mÄnga strömavbrott och i det mjuka ljuset av ett ljus, tog ideen till Stella Star form. Vi visste inte vad vi skulle göra, men vi visste att vi var tvungna att göra nÄgonting."


Den lilla gruppen som startade Stella Star/Stella Nepal hade aldrig gjort nÄgonting liknande innan, men med mycket forskning, envishet och vÀnskap och familjens goda vilja var organisationen igÄng inom nÄgra mÄnader.


"Det har varit hÄrt arbete och mÄnga stötar pÄ vÀgen, men det Àr extremt givande att se skillnaden som medlemmarna i Stella Nepal gör för barnen, kvinnorna, ja, hela samhÀllet, i Nepal."


//Sofia

0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page