• Stella Nepal

Bismalas historia: Därför grundades Stella Nepal

Uppdaterad: 14 mar 2019

Stella Nepal grundades 2012 baserat på en liten grupp människors vilja att förändra levnadssituation och ändra den förväntad framtid för flickor i Nepal. Initiativet kom från Sofia Sjöö och Elin Bender, som träffades när de båda arbetade som volontärer i Kathmandu under sommaren.


"Hela sommaren var extremt intensiv. Nepal är på så många sätt ett fantastiskt land, med magnifik natur och framförallt otroligt vänliga människor. Jag måste dock erkänna att jag inte visste mycket om landet, dess historia eller de nepalesiska människors svåra kamp innan jag åkte dit. Naturligtvis vet man att världen är orättvis och känner till många av de hemskheter som unga tjejer måste möta varje dag, men ingenting kunde ha förberett mig för hur djupt berörd jag blev av att träffa dessa tjejer ansikte mot ansikte.


Jag kommer särskilt ihåg ett specifikt möte med en ung tjej på en skola för utsatta barn. Vi fick möjlighet att prata ostört med henne efter hennes lektion. Hon var ungefär 13 år. Hon kunde inte ett ord engelska, men vår tolk hjälpte henne att kommunicera sin historia till oss:

Bismala kom från en fattig familj i en liten by utanför Kathmandu. Hon var den äldsta av sju barn, med fyra systrar och två bröder. Hon hade aldrig gått i skolan eftersom hon var tvungen att hjälpa sina föräldrar med att arbeta på åkrarna och passa sina yngre syskon. Eftersom hon skulle bli bortgift så fort hon blev lite äldre tyckte hennes föräldrar att det var bättre att hon hjälpte familj och att spendera tid i skolan.


En dag besökte hennes farbror byn och berättade för föräldrarna att han hade hittat ett jobb för henne i Indien. Hon skulle sälja frukt på vägen och hon skulle kunna skicka pengarna tillbaka till sin familj. Hennes föräldrar var i desperat behov av pengar och gick med på avtalet.


När Bismala anlände till Indien upptäckte hon snabbt att det inte fanns något fruktställ. Hon togs direkt till en bordell.


Hon vill inte prata om sin tid på bordellen, men hon berättade att de torterade henne tills hon skulle sluta slå tillbaka. Sedan torterade de henne tills hon skulle sluta gråta. Hon visade oss brännmärket efter cigaretter och andra ärr på små armar.


Under hennes tid på bordellen ”utnyttjades” Bismala upp till 10 gånger om dagen. Hon var 8 år gammal.


[PHOTO]


Efter en tid stängdes bordellen av en annan välgörenhetsorganisation som befriade alla barn och kvinnor och ordnade för att de kom hem till sina familjer. Deras avsikt var bra, men de förstod inte kulturen i Nepal. När Bismala återförenades med sin familj var hon inte längre en jungfru och därmed "skadad vara". Eftersom hon inte längre kunde gifta sig, var hon bara en börda och hennes föräldrar ordnade så att hon fick återvända till Indien i utbyte mot ett par hundra rupier (det vill säga några euro).


Bismala var extremt lycklig, eftersom hon räddades en andra gång från bordellen. Den här gången skickades hon till en annan organisation i Nepal som gav mat, skydd och utbildning. Hundratals barn bodde i stora kaserner utan fönster. Det såg ut som ett fängelse än ett hem, men åtminstone var hon säker.


I slutet av vår intervju såg Bismala mig i ögonen och frågade:

"Varför jag? Varför hände det här till mig? "Jag kunde inte svara. Det borde inte hända henne. Detta borde inte hända med någon.


Senare den kvällen, under en av många strömavbrott och i det mjuka ljuset av ett ljus, tog ideen till Stella Star form. Vi visste inte vad vi skulle göra, men vi visste att vi var tvungna att göra någonting."


Den lilla gruppen som startade Stella Star/Stella Nepal hade aldrig gjort någonting liknande innan, men med mycket forskning, envishet och vänskap och familjens goda vilja var organisationen igång inom några månader.


"Det har varit hårt arbete och många stötar på vägen, men det är extremt givande att se skillnaden som medlemmarna i Stella Nepal gör för barnen, kvinnorna, ja, hela samhället, i Nepal."


//Sofia

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

En liten uppdatering från Nepal (på engelska)

Namaste Sofia and Stella Star Team from Nepal, I just wanted to give you some background information on this village so you can understand why we have decided to partner with the school in this partic