top of page
Sök
  • Stella Nepal

Läget i Nepal - November 2022

COVID-19 har påverkat Nepal på många vis, även ekonomiskt. Det är särskilt bristen på turister som påverkat landet hårt eftersom det är en av det viktigaste inkomstkällorna.

Seven Women in Nepal har tagit sig igenom Coronakrisen tack vare sparade medel och bidrag från bland annat STELLA Nepal. Således har Stipendieprojektet överlevt och möjliggjort ett stort antal barns skolgång. Tack vare detta har även lönera kunnats betalas till de anställda och kvinnorna som syr kläder mm. på Seven Women’s center i Kathmandu.

Men de extra resurserna är på väg att vara förbrukade och vi är i ännu större behov av er hjälp nu än innan Coronakrisen.


Som tur är börjar turisterna sakta men säkert komma tillbaka till Nepal och Seven Womens 'matlagningskurser' är en stor succé. Turistgrupper får i ca. 2 timmar kasta sig ut i att laga traditionell nepalesisk mat, samtidigt som de bidrar till Seven Womens fantastiska arbete. Pengarna från matlagningskurserna går bland annat till att betala lön till kvinnorna på centret.

STELLA Nepals bidrag går främst till att betala stipendier till skolbarnen i Stipendieprojektet, vilket inkluderar tillbehör så som skolväska, skoluniform, böcker, mm. Detta projekt är som ni vet ett av STELLA Nepals viktigaste fokusområde.


På Seven Womens center i Katmandu finns 6-10 kvinnor som bland annat syr skoluniformer till barnen i Stipendieprojektet. De gör även olika handarbeten, så som påsar och grytlappar och syr kläder av tyg från begagnade saris (nepalesiska klänningar), som turisterna kan köpa i en liten butik på centret när de är färdiga med matlagningskursen.


Alla kvinnorna som jobbar på centret har antingen en funktionsnedsättning eller är analfabeter, vilket betyder att de skulle ha svårt att klara sig i den tuffa miljön. Kvinnorna får lön och annan hjälp – exempelvis utbildning - så att de så småningom kan bli självförsörjande.


Hur du kan hjälpa

Blev du nyfiken på matlagningskurserna? Du kan faktisk testa dem utan att resa till Nepal.

Virtuell matlagningskurs: ett annorlund och välsmakande sätt att bidra på är genom Seven Women’s virtuella matlagningskurser. Läs mer om detta här (https://sevenwomen.org/experience-nepal-classes)

Inget bidrag är för litet och varje krona gör otroligt stor skillnad för barn och kvinnor i Nepal.

Du kan läsa mer om hur du kan bidra här: https://www.stellanepal.org/stodoss







0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page